På vej ind i byen blev jeg 'presset' ud af min rute - det er noget af et kunststykke, kan jeg godt sige, både at komme ind til lige den lokalitet jeg nu har udset mig midt i storbyen og så holde trit med trafikken midt i myldertiden samtidig med jeg hele tiden skal huske på, at et højresving er et stort sving og venstre et lille. Jov vi kører stadig i venstre side. Så elsker de forkortelser og det skal man lige vende sig til, navnlig når trafikskiltet f.eks. henviser til KLCC (kuala Lumpur City Center). Nå men jeg var kun ude af kurs indtil jeg atter fik de 2 tårne i sigte, så var den 'hjemme'.
KL Tower med Petronas Twin Towers i baggrunden er her fotograferet gennem mosaikken i National Mosqe, sydøst-asiens største. Moskeen er ret ny, men med tydlige inspirationer fra den mauriske byggetradition. Der var mange spor tilbage fra de moskeer jeg har oplevet i f.eks. Marokko.
Kommunikationstårnet er i øvrigt verdens 4. højeste og udsigten fra obersvationsdækket var helt fantastisk. Under mit besøg i tårnet, skyllede et tropisk regnvejr ind over Kuala Lumpur. Det var fantastisk at se, som regn- vejret 'kravlede' ind over byen.
Kuala Lumpur var den første by på min rejse, hvor islam i den grad dominerede det ofentlige rum. Nu er islam også statsreligionen her i Malaysia, så jeg ville være blevet skuffet hvis den var usynlig. Landet er en sekulær stat, hvor kun få love hviler på religionen. Det sidste er årasagen til evig stridig- heder, mellem de sekulære domstole og de religiøse 'samfund', om, hvor grænsen går mellem den sekulære stat og det religiøse privatliv.
De problemer Thailand kæm- per med i det 'dybe syd' (de 4 sydligeste provinser i Thailand som er muslimsk domi- nerede), forsøger Thailand bl.a. at løse ved at tillade sharia love for meget begrænsede områder. En deputation er sendt til Malaysia for at modtage gode råd fra en muslimsk nabo.
Ellers er der religionsfrihed, og den spænder ret vidt. Inderne i Malaysia kommer fortrinsvis fra sydindien og er overvejende hinduer, kristne eller muslimer. Malayerne er overvejende muslimer, medens kineserne dyrker en form for taoismen og buddhisme, alt sammen blandet med Bomoh eller Shamanisme - en slags åndemagere. Der er sågar politikere der vedgår, at de kan finde på at kontakte deres åndemager inden de træffer vigtige beslutninger.
Tilbage til Kuala Lumpur, så flyttede jeg ind i Chinatown, jeg elsker simpelthen den del af storbyen hvor 'underskoven' gror. Handelslivet i bydelen er mangfoldigt og altid parat til en hurtig studehandel. Hvad mener du om butikken med alt i lyserødt? Det må da være enhver teenagerpiges drøm og kreditcard af enhver slags er gangbare.
Mærkevare af alle de store mærker sælges til meget for-delagtige priser. En ægte kopi - det vedstår de - af et Rolex til kun 20 kr. En Guchi - jeg er ikke helt sikker på hvordan det staves - til 15 kr. Jeg har hørt at man kan få politiske problemer i Danmark hvis man kommer hjem med sådan en,
Er du sulten så hænger sprøde ænder og kyllinger i øjenhøjde og dufter så herligt. Det er noget andet end en dansk pølsevogn, her kan man da se hvad råvaren består af.