Rundt om Lomboks altdominerende vulkan, Rinjani, går vejen først langs kystem mod nord. Den ene bugt med hvide sand- strande, få fiskerhytter og så ellers skoven vekslende med rismarkerne. Når så vejen snor sig op og ned som den gør, så det ene panorama efter det andet ruler op foran dig, bliver køreturen helt berusende, det er en fantastisk kyststrækning.
Ind i landet og op i bjergene, hvor sceneriet skifter. De lavthængende skyer giver nu bjergene et troldomsagtigt skær - på sin vis forstår man godt lokal- befolkningen når de tillægger vulkanen (Gunung Rinjani) de særeste egenskaber. Det må være ånder der hersker i de bjerge og så er det lige meget om du er hindu eller muslim. Alle drager de op paa toppen og ofre til 'guderne'.
Fra toppen der der den mest betagende udsigt ned over sletten i bunden af det det ydre vulkankrater. Byen Sembalun som der er udsigt til, lever en udsat tilværelse. Sidst der stod flammer og helvedsild op af toppen var i 2004. Der er andre end mig, der ikke kan undvære livet på toppen af en vulkan....
Ned ad, først gennem små landsbyer og siden gennem en tyk og fed jungel.
Såaadan en køretur kræver mange stop undervejs og det forlængede dagens køretur med 2 - 3 - timer. Desuden måaatte jeg absolut besøge Bayan, her ligger Lomboks ældste moske (Masjid Kuno Bayan Beleq fra 1634), det er den du kan se herunder. Den har navn efter grundlæggeren af islam paa Lombok. Moskeen ligger lige midt i centrum af Wektu Telu religionen's udøver. Wektu Telu er en hybrid af en oprindelig naturreligion og så en adopteret del af Islam. Indtil 1965 bekendte religionens medlemmer sig til ånderne i naturen. Med Soeharto's "New order" skulle alle registreres med en anderkendt religion - Islam, Hinduisme, Buddhisme eller Kristendom. Kort efter 1965 var der atter interne opgør i Indonesien. Denne gang gik det ud over kommunisterne - over 500.000 politiske 'fjender af folket' blev slagtet - og af skræk for at blive forvekslet med de gudeløse kommunister, meldte Wektu Telu udøverne sig under de politiske korrekte faner, Islam. Dog forbeholdt man sig bl.a. retten til fortsat at mene, at der er stærke bånd mellem den åndelige og den fysiske verden, stærkeste er båndene til floderne og bjergene, derfor er Rinjani et meget helligt sted. Ramadaen varer 3 dage og hvis der er tid, falder der også en bøn af, men ikke et fast ritual med 5 bønner om dagen. Så går man ikke af vejen for en god grissekotelet.
lørdag den 2. juni 2007
Abonner på:
Opslag (Atom)