fredag den 11. maj 2007

Yogyakarta med Borobudur

Yogyakarta eller Yogya som den hedder blandt venner er nok Javas mest turistede by. Den er samtidig Javas intellektuelle centrum og inderholder hjertet af Javas sjæl.
Det er mærkbart at jeg nu er 'langt' fra Jakarta. Yogya er en helt anden slags by - der er også kun 600.000 mennesker i byen - end Jakarta. Den gamle bydel Kreaton, med sultanens palads i midten og omgivet af små og simple huse med velholdte haver foran, har fejet slum og skrald væk. Gaderne er for smalle til intens trafik, så vi/fodgængerene og mc'erne deler vejen, fortorvet mangler. Ingen larmende tuk tuk - de små 3-hjulede ' teksi' med en knallertmotor. Til gengæld var den 3-hjulede cykeltaxa overalt - her lå den forhandlede pris omkring 60 øre for 1 km inde i byen.
Helt uden problemer er byen nu ikke. En sen aftentur gennem byen afslørede hvor de hjemløse overnattede. Fortorvet under arkaderne var godt fyldte, og det var ikke ret mange cykeltaxi'er der ikke havde ejeren sovende på forsædet. Om dagen optræder de som parkeringsvagter, selvbestaltede trafikbetjente - er der en besværlig ind/ud kørsel, anskaffer man sig en fløjte, stikker armen i vejret, stopper trafikken, guider en bil ud på vejen og inkasserer 60 øre for tjenesten. De er mange af den slags, men jeg har opdaget hvordan man kommer forbi dem, det gælder om at vide hvem der er respekt om og her ligger mc-folket højt oppe, navnlig de med store motorcykler.
Yogyakarta har 2 andre attraktioner nemlig Hindu-templet Prambanan og Budhist- templet Borubodur. Det første skuffede fælt, der var sat et hegn om templet så det kunne kun beses på afstand. Hverken Vishnu eller Braham på hver sin side af Shiva fik glæde af mit besøg og derfor heller ikke del i mine offergaver. Der skulle efter sigende ellers være nogle smukke og flottevægrelieffer , fortællinger der ofte involverede en masse andre guder. Det er som et folkeeventyr tilsat lidt hellighed, mejslet ind i tempelvægen. Tidens ælde har ofte sat en smukt patina der sætter dig i den rette stemning. Nå med det sidste jordskælv her i 2006 havde gjort det over 40 m høje tempel lidt vakkeltvornt. Endnu engang øv, bare et lille kig og så hurtigt ud igen, men nej og hegnet var for højt...
Nå men videre til Borobudur. Der kunne jeg tilgengæld kravle næsten op til toppen på det store Budhist tempel. Templet er bygget 50 år før det store tempel i Prambanan i det 9. århundrede. 432 Budhafigurer på de nederste terrasser, yderligere 72 helt oppe på toppen, en masse smukke relieffer der fortæller om Budhas lære og tanker.
Nogle sammenligner templerne ved Yogyakarta med Ankor Wat, men selv det største salgshit nemlig Borobudur ved solopgang - du skal op kl. 4 for at opleve det - rækker ikke langt i sammenligning med Ankor Wat's ruiner og mytologiske atmosfære.