torsdag den 22. februar 2007

Plain of Jars

Faa kilometer uden for Phonsavanh ligger et af verdens hem- lighedsfulde forhistoriske minder. Den slags steder elsker jeg. Ingen ved rigtig hvorfor, hvornaar og til hvad nytte stedet er anlagt.
Plain og Jars bestaar af et flere kvadratkilometer stort omraade daekket med store stenkrukker hugget ud af klipperne. Ingen af de mange teorier om stedet, kan verificeres idet der ikke er fundet andet materiale som kan give et fingerpeg, hverken ske- letdele, men- neskelige efterladenskaber eller andet. Stedet ligger der bare. Hvor skønt.....
Enkelte af teorierne gaar paa, at krukkerne har tjent som begrav- elsesplads, altsaa en slags urner. En anden gaar paa at de har tjent som opbevaring af ris, maaske et destilleri. I Laos brygges en kraftig og ildesmagende whisky af ris, der vist nok bruges under dyrkelsen af den noget mere spiritualistiske del af deres religion, der trives side om side med buddhismen. Lidt mere seriøse bud kan ses hos UNESCO.
Under Vietnamkrigen taeppebombede USA bla. omraadet omkring Phonsavanh. Over 580.000 bomber og gift blev haeldt ud. I dag ligger store omraader øde og golde hen, dels paa grund af giften og dels fordi 30 % af det der blev smidt, ligger som ueksploderede genstande rundt i omraadet. Turisterne advares indtraengende om, kun at bevaege sig i de om- raader der er maerket som ryddet for miner og ueksploderede bomber.
Vejen ud til Xieng Khouang Plateau'et gaar ad en meget smuk og meget 'snoet' bjergvej. Selvfølgelig følger der nogle fantastiske, scenerier med paa saadan en køretur, nok en af de mest betagende bjergruter jeg endnu har set herude.