fredag den 25. maj 2007

Fra Bali til Lombok

Jo længere øst på jeg kommer jo flere for- andringer. Fra Java til Bali og videre til Lombok atter en ny religion ovnikøbet en ny islam. Hvor det ikke er lykkedes for balienserne at forkaste det hinduistiske kastesystemet, har øboerne på Lombok (Sasak) taget Islam til sig, dog uden helt at forkaste de gamle traditioner fra hinduismen og de mange naturreligionener, i et opgør med kastesystemet.
Der er stadig rester af kaste- systemet, selv i de islamiske miljøer her på Lombok og så sent som i 1965 var der grusomme opgør på både Bali og Lombok, hvor politisk ustabilitet i hele Indonesien udviklede sig til lokale opgør bl.a. om afskaffelse af kastesystemet med 50 - 100.000 døde på Bali og og endnu flere døde på Lombok.
I 2000 var den gal igen, ligeledes udløst af politisk ustabilitet i hele landet. Om afbræn- ding af kinesiske (kristne) forretninger og hjem i Mataram og Senggigi var et etnisk opgør, et religiøst eller socialt (kineserne sad på det meste af forretningslivet) opgør, er aldrig forsøgt opklaret. Politi og sikkerhedsmyndigheder så påsivt til. Fra officiel side forsøger man blot at glemme samtidig med at man ved enhver festlig lejlighed snakker om 'enhed gennem forskellighed'. Diversiteten er stor i Indonesien og enheden indgår ikke i befolkningens dagligdag.
Geologisk set er både Bali og Lombok ligeså urolige som de interne opgør, øens historie er blodig.
Jeg har medtaget et billede med Bali agterude hvor du lige kan skimte Gunung Agun (3.142 meter) og det er ikke længere siden end 1963 hvor vulkanen gik i udbrud. Eksplosionen var så kraftig at de øverste 100 meter blev pulveriseret. Til den anden side (det næste billede) kan du skimte Rinjani, Lomboks helligdom, som sidst var i udbrud i 2004. Både øens lokalbefolkning og balienserne valfarter op på vulkanen for at aflevere et par bønner om en roligere tilværelse. Hinduerne er helt vilde ved fuldmåne hvor smykker og andre kostbarheder ofres i vulkanens sø. Selv muslimerne her på Lombok har et lille alter hvor en enkelt offergave skal holde vulkanånden i ave.
I det hele taget er store samfund af muslimer på Lombok af en 'lidt' anden opfattelse af Islam end imamen i mekka bryder sig om. Ramadanen varer 3 dage og så spiser de svinekød med den 'undskyldning', at hvad gud har skabt er godt så er svinekød også godt.
Jeg ankom til Lombok sent om eftermid- dagen efter de sædvanlige forsinkelser - havstrømmen mellem Bali og Lombok er så stærk at afgang og sejtid skifter som vinden nu blæser. Jeg slog mig ned i Senggigi, øens mest veludviklede turiststed, og det er ikke særligt meget. Her var fred og ro og en, som du kan se på billedet, strand uden mennesker.