onsdag den 30. maj 2007

Gili Air - en trope ø

Jeg har holdt lidt 'ferie' på Gili Air - en tropeø ud for Lombok i Indonesien. Du skal nok ha det store atlas frem for at finde stedet.
De 3 Gili øer med Gili Trawangan som den største og Gili Meno som den mindste (300 indbyggere) ligger nord for Lombok. Det tager en halv time med båd at nå herud. Du bliver sat et par meter fra fastlandet og herefter må du indstille dig på våde tær inden du når op på stranden. Hvis dit hotel ikke ligger i gåafstand - du kan nå Gili Air rundt på en time - er der kun en cidemo (hestevogn med en pony foran) til at fragte dig og din håndtaske - der er ikke brug for mere bagage end den der kan rume lidt badetøj og nogle kontanter. Resten er sol, strand, vand og små sipsesteder ved strandkanten. Det gennemgående tema på spisekortet er fisk og skaldyr grillet på cocoskaller. Hertil en kold Bintang øl i stor størrelse.
En enkelt eller to bar'er, med et 'menukort' der i sidetal kan konkurrere med enhver fristil, er spredt langs strandkanten, men de ligger ikke længere fra hinanden end at du mageligt kan gå fra den ene til den anden uden at udtørre.
Jeg slog mig ned på Gili Air. 1.800 mennesker befolker øen, men da jeg tilbragte en stor del af tiden under vandet, var der ikke meget der forstyrrede mine Robinson Crusoe fantasier.
Haven i mit logi - Coconout Cottage - var fyldt med blomster og palmer over det hele, en hængekøje - som du ikke kan se - spændt ud over terrassen var der jeg samlede kræfter til næste dags dykkertur.
De 3 øer ligger midt i et frodigt dykkerparadis. Fisk af en hver størrelse, farve og facon og koraller i de mest sarte farver var blot en af de ting jeg var taget over for at opleve.
Jeg er ikke så god til at huske navnene på de fisk jeg har mødt under vandet. Dels er der så mange forskellige at jeg helt mister koncentrationen i det skønne virvar der svømmer rundt om mig og dels var her en vidunderlig havstrøm, der bare bar os afsted - der skulle virkelig kæmpes for at 'stå stille' - forbi det ene skønne sceneri efter det andet. At dykke på den måde er det tætteste du kommer på følelsen af at flyve, her 'svæver' du bare afsted.
Nå nu gjorde jeg mig den ulejlighed straks da jeg kom op, at notere lidt navne ned. Min 'divemaster' - det er ham du kan se til højre i billedet af de 2 Gilli Boys - var god til at genfinde dem for mig i den 'store bog med de mange underlige fisk'. Jeg har lagt et par link til et par stykker, resten kan du selv finde på Wikipedia.org
Giant Pufferfish Humphead Parrotfish White-tip reef shark havskilpadder
Mellem de 2 daglige dykkerture jeg var på, skulle der ogsaa lidt føde til. En sød annanas skrællet og klargjort som en 'lolli pop' kostede under 5 kr. og blev serveret med det sødeste smil.
Under opstillingen til fotoet her, blev de 2 hurtigt døbt:
The Gilli Boys.
Gili Trawanga er den største af øerne med 'lidt' mere livlige barer og restauranter. Der snakkes meget om de 'fede' retter der tidligere blev serveret, rigeligt garneret med 'magic mushrooms'. Jeg ved ikke helt hvordan situationen er i dag, formegen 'morsom' tobak kan give dødsstraf. En franskmand og australier er lige blevet dødsdømt, efterfulgt af protester fra deres respektive regeringer.
Den obligatoriske solnedgang er ikke mindre spektakulær her på Gili Air, så den slipper du ikke for.