torsdag den 1. marts 2007

Farvel Laos goddag Cambodia

Grænse- overgangen mellem Laos og Cambodia er lidt af en 'udpost', men det var jeg forberedt på.
Første stop var hos tolderen i Laos. Udrejsepapirer for motorcyklen blev taklet med en indrejse voucher fra mit Carnet. Det var vist ikke helt efter bogen, men da de havde en lignende papirslap liggende i deres skrivebordsskuffe, var genkendelsens glæde hos tolderne ikke til at tage fejl af, og så kunne de også komme videre i deres kortspil.

En 4 km tur gennem 'krattet' til et besøg hos toldpolitiet i Cambodia. Jeg kørte forbi 'toldstationen' overså den fuldkommen, men blev så indhentet af en 'betjent' på motorcykel.
Tilbage og så et/flere stempler i passet og betale 2 uofficielle $$. Derefter var det bare ligefrem , lidt til højre og venstre gennem skoven.
Så en tur gennem ingen- mandsland fra Laos til Cambodia - ca. 15 km ad et enkelt grus- spor gennem skoven. Stien delte sig flere gange, og jeg valgte rigtig hver gang - det kunne jeg se bagefter, men der var øje- blikke hvor jeg ikkevidste hvor i verden jeg befandt mig.
Efter den skovtur hav- nede jeg på den anden side af grænsen til Laos, i Cambodia. Nu vil det vise sig, når jeg skal ud, om jeg har fået stempler nok.

Religion og overtro

Befolkningen i Thailand, Laos og Cambodia , bekender sig til buddhismen (theravada).
Ultra kort kan siges , at religionen opstiller som mål, at man skal nå Nirvana uden for mange genfødsler. Den genvej kræver at du i dit nuvæ- rende liv gør gode ting og ikke dårlige. Jeg har også hørt at når man først når Nirvana bliver alle ens ønsker opfyldt. Nu er jeg ikke religions- forsker, så der kan være smuttet en detalje, men se selv i de henviste links, måske kan de besvare eventuelle spørgsmål. Nej det der slog mig var den kolosale overtro der dyrkes, ikke kun hos 'uoplyste' men overalt.
Et enkelt udslag af en meget udbredt overtro, er phi'en en lille uforklarlig trold eller et spøgelse som alle har set medens de sov. Han driller eller hjælper, men kan også betyde ulykke. Alle frygter ham, så for at holde ham hen ofres røgelse, mad, blomster m.m. på et mini tempel der er opstillet foran husene og det er opstillet overalt.
Fra 1975 gjorde regeringen i Laos alt for at undertrykke religionen, for i 1992 at igen at tillade religionsudøvelse, men forbudet mod at munkene udøver 'Phi' - åndeuddrivelse - eksisterer stadig. Når det er nødvendigt med et forbud, så er der er et problem.
Jeg har her samlet et udsnit, men min egen samling er langt større.
Det øverste stod ude foran et af de guesthouse jeg har overnattet i. Det næste står foran kongeslottet i Phnom Penh og passer på kongen. Det tredie står foran en stor kontorejendom i Bangkok og her var der rigeligt med 'gaver'. Det sidste stammer fra et almindeligt hus i Paxe i Laos. Har du glemt det, så var vi ogå godt beskyttet på den båd jeg sejlede med til elefantfestival.

Laoterne

Under turen rundt i Laos, samlede jeg nogle indtryk af laoterne. Børn som voksne man mødte hilste altid med et laotisk subai die (hej). Der var ingen påtrængende atittude over hilsen. Hilste man igen - og det gjorde man - så var det det, men helst så de at jeg også fortalte hvor jeg kom fra. Danmark sagde dem intet det på trods af at Carlsberg er det andet ølmærke i Laos (der er 2). Nu var det begrænset hvor meget vi kunne snakke, deres engelske og franske sprogkundskaber manglede en del. Dialogen var også et savn hos mig.
Ironi og en god joke er de gode for. I en folder om Laos er der flere gode råd om at være turist. Den slutter med insektbid et moskitonet og langebukser forhindre en del bid.... tigerbid navnlig i regnsæsonen er slemt, men man kan altid trøste sig med, at de efterladte kan læse om det i avisen!
Jeg snakkede med en ung fyr der lige var blevet gift, og jeg kunne ikke dy mig for at spørge om de skulle ha tilladelse til giftermålet - han var efter laotiske forhold ret veluddannet, og hun under uddannelse - men det var først efter tilladelse fra begge forældrepar de fik lov. I omtalen af en nyudgiven bog 'Et must for de nygifte' er et af de gode råd, at manden skal holde hjemmet i god stand, og ikke gå ud alene om aftenen, og ikke tage sig en hustru nr. 2! Så er der en statistik om hvor svigfulde mænd kan være.