lørdag den 3. marts 2007

Phnom Penh

Fra Laos, hvor 'samfundet' synes at tage hånd om langt de fleste af de mennesker, der af en eller anden grund, har brug for støtte, og så til Cambodia, hvor forældre- løse børn kun har gaden. Jeg så her i Phnom Penh en far med 2 småbørn sove paa fortorvet foran kongeslottet, med cykeltaxien for fodenden. Kontrasterne er store i hovedstaden. Det pompøse og overdådigt rigt ornamen- terede kongeslot, stråler og udtrykker al sin magt.
Nu ligger den ikke længere hos kongen, men hos
premier- ministeren - Hun Sen - og hans parti (Cambodian People's party). Det sidste kunne læses mellem linierne i Cambodian Daily, idet der blev truet med en lukket pengekasse til nyt skolebyggeri, hvis partiet gik tilbage ved næste valg. Det var 'partier' der støttede skole- byggeriet. Cambodias nyere historie, indeholder flere forklaringer på den misserable tilstand landet befinder sig i i dag.
For ikke så mange år siden blev den politiske im- munitet ophævet for folkvalgte der beskyldte premier- ministeren for at 'flytte' penge fra statskassen til partikassen. Iflg. Cambodian Daily er lederen af CPP blevet udstyret med nye beføjelser til at fjerne 'uheldige' partimedlemmer.
- Tigger der med udtryks- løse og på forhånd opgivende øjne, rækker en hånd frem. Blandt disse, børn med et barn på armen. Og så midt mellem det hele, turister der fedter rundt med 1.000 lapperne (1,50 kr) fordi det hele ikke kan blive billigt nok.
Du skal ikke mere end 300 meter væk fra kongeslottet og rundt om hjørnet, så står du i gaden som du kan se her på siden. Gaden ligger samtidig i udkanten af det lokale markede, hvor der sælges madvare som kød og frugt. Stanken er ram, men ellers ubeskrivelig. Her lever og navnlig dør mennesker, samtidig med at der på den anden side af kongeslottet, 'arrangeres' lykkelige bryllupsbilleder.
Jeg har den alder og det køn der gør mig til potentiel kunde i den meget udbredte sexindustri, hvor bl.a. børn er handels- objekter. Det er ikke så få 'tilbud' jeg er blevet forelagt fra yderst hjælpsomme folk på gaden. Tilsyneladende forsøger man at gøre noget ved det fra officiel side. Turistbruchurer og opslag på hotellerne oplyser om forbudet og konsekvens- erne - op til 20 år i et cam- bodiansk fængsel, og der er skam fanget nogen!
Lige i øjeblikket stå 2 mænd fra Tyskland på henholdsvis 42 og 61 år tiltalt. Herr Baron Von Engelhardt har lidt svært ved at forklare sin tilstedeværelse på en video med sexovergreb på børn (iflg. Cambodian Daily).
Khmer Rouge tømte i 1975 næsten Phnom Penh for indbyggere. I 1979, efter Khmer Rouge's sammenbrud, rykkede de der havde overlevet - ca. 2 millioner cambodianer blev henrettet eller døede som følge sult under Khmer Rouge. Byen synes ikke helt at være kommet sig.