søndag den 4. marts 2007

Tuol Sleng - S21

Tuoel Sleng er blot et på mange måder grusomt mindesmærk om Khmer Rouge. Det tidligere gymnasie blev af Khmer Rouge omdannet til fængsel og toturcenter under betegnelsen Sikkerhedskontor nr 21 - S 21. Khmer Rouge var på alle måder et perverteret socialistisk eksperiment i Cambodias historie. Grusomhederne varede fra marts 1976 til jan 1979.
S 21 modtog folk der var arresteret overalt i Cambodia, høj som lav, ung som gammel. Gennem efterladte dokumenter i fængslet, skønner man at ca. 12.000 mennesker i perioder på 2 - 4 måneder, har været gennem et sandt torturhelvede, inden de på grund af deres 'tilståede' forbrydeser blev henrettet uden for Phnom Penh på marken i Choeung Ek.
Hele familier selv med nyfødte børn blev interneret, skolelærere, ingenørere ministre ja selv diplomater har passeret gennem torturcentret. Ganske få, mindre end 10 - 12 , undgik henrettelse og har i dag vidnet om rædslerne.
Et af de billeder der har brændt sig fast på nethinden stå de mange foto- portrætter af børn der var udstillet i bygningen. Alle ofre blev registreret og fotograferet, inden de blev overladt til torturbødlerne. Blandt disse bødler var adskillige børn som udviklede sig til rene uhyrer.
S 21 står i dag uden penge, og 'tigger' om støtte. Det er flere år siden at bevillingerne til museet og dokumenta- tionsafdelingen blev strøget af finansloven. Tiden udvisker nu de vidensbyrd, der er om grusomhederne!
Der er bl.a. ved FN's mellemkomst nedsat en kommite, der skal søge at klarlægge de grusomheder Khmer Rouge udsatte befolkningen for, men den har meget svært ved at komme i gang.
Cambodian Daily bringer en historie om unge, der som afgangs- projekt fra deres skole, havde lavet en række radio interviews (med støtte fra Tyskland) om Tuol Sleng. En talsmand fra CPP siger i den anledning at det er godt folk oplyser om facts, men folk der oplyser falsk skal nok få lært lektien, med henvisning til en vis Tieng Narith der var blevet idømt 2 og et halvt års fængsel for at have udspredt sin egen regerings- fjendtlig propaganda. Som en af de unge slutter interviewet med Cambodian Daily Cambodias historie kan ikke skrives alle frygter konsekvenserne.